Během těhotenství stoupají nároky na příjem železa v důsledku prevence anémie. Zejména pak ve druhém a třetím trimestru, kdy miminko nabírá na objemu, je třeba myslet na pestrou stravu a zejména pak potraviny, které železo obsahují. Na trhu setkáme s řadou výživových doplňků, které je možné během těhotenství užívat. Je třeba ale říci, že mohou způsobovat zácpu a nepříjemně zpomalit, již tak omezenou, peristaltiku střev. Železo má poměrně špatnou orální vstřebatelnost, proto ji můžete podpořit přidáním vitamínu C. Mezi potraviny, které naopak snižují obsah železa v těle patří zejména vláknina, vysoká konzumace kávy, čaje a čokolády. Doporučený denní příjem železa u těhotné ženy je mezi 20-30mg.
Pojďme si tedy říci, ve kterých potravinách železo nalezneme a ve kterých naopak vůbec. Mezi potraviny obsahující železo patří zejména vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody, listová zelenina a sušené ovoce. K potravinám s vysokým obsahem železa patří luštěniny, sušené houby a ořechy.
Mezi potraviny s nulovým obsahem železa patří destiláty, zakysané mléčné výrobky, smetana a většina rostlinných olejů. Velmi nízký obsah mají měkké sýry, nektarinky, grapefruity, kiwi, živočišné tuky nebo cukr.
Následující odkaz Vám pomůže zorientovat se v konkrétním zastoupení železa v po travinách: ZDE