Váhový přírůstek v těhotenství
Během těhotenství dochází ke zvýšeným nárokům na metabolismus matky. Musí být zabezpečeny energetické a nutriční nároky plodu a nově vzniklých orgánů. Zároveň se také tělo připravuje na období laktace. Metabolická účinnost matky se zvyšuje, vytváří se placenta, která produkuje hormony ovlivňující metabolismus živin. Mluvíme zejména o změně metabolické rychlosti a vyšším vstřebávání živin a vody ve střevě, což snižuje ztrátu živin při průchodu trávicím traktem (tento fakt je jedním z aspektů způsobujících zácpu).
První polovina těhotenství s sebou zpravidla přináší přípravu na rychlý fetální vývoj dítěte a ve druhé polovině těhotenství se zvyšuje rychlost bazálního metabolismu až o 60%. V porovnání s ostatními živočichy ale můžeme říci, že u člověka je rychlost růstu plodu poměrně pomalá, což neklade každodenní vysoké nároky na zvýšení energetického příjmu matky. Jednoduše řečeno se umí tělo připravit na náhlou potřebu energie a pracuje s jejím uvolňováním.
Průměrný váhový přírůstek během těhotenství je 12,5kg u žen, které jsou dobře živené a netrpěly před otěhotněním nadváhou ani podváhou. Následující tabulka nám ukazuje složení váhového přírůstku.
Plod |
3400g |
Placenta |
650g |
Děloha |
970g |
Prsní tkán |
405g |
Amniová tekutina |
800g |
Zvýšení krevní plazmy |
1450g |
Zvýšení vody v těle |
1480g |
Zvýšení tukové tkáně matky |
3345g |
Celkem |
12500g |
(tabulka převzata: Dana Muller, Výživa těhotných a kojících žen, str. 46)
Nedostatečná výživa může způsobit nízkou porodní váhu dítěte, což s sebou může v budoucnu nést i jeho vyšší náchyvlost k nemocem. Hlavním smyslem zdravé a pestré výživy matky je zajištění optimálního vývoje plodu a zajištění dobrého nutričního stavu matky. Rozhodně zde ovšem neplatí rčení, že „těhotná maminka má jíst za dva“. Doporučené navýšení denní dávky u dospělé a zdravé ženy se pohybuje mezi 180kcal a 300kcal denně. Tuto hodnotu uvádějí mezinárodní výživové organizace, přičemž některé považují navýšení kalorického příjmu za vhodné dokonce až ve třetím trimestru.
Z uvedeného nám tedy vychází, že energetický nárůst živin není tak zásadní jako jejich kvalita a pestrost, která zajištuje plnohodnotný vývoj plodu. O tom, jaké potraviny by budoucí maminka měla zařadit do jídelníčku a které naopak vynechat si povíme v následujícím článku.