O stravování a zdravém životě

Mariana Halmanová



Výživové Centrum

Mgr. Mariana Halmanová

Email: halmanovam@seznam.cz

Tel: +420 775 377 054


halmanovam@seznam.cz

Pitný režim v těhotenství

12.10.2015 13:57

Pitný režim v těhotenství     Pitný režim v těhotenství

Dostatečný pitný režim zajišťuje plnohodnotnou látkovou výměnu, odvod toxinů a odpadních látek z těla, udržuje adekvátní rychlost metabolismu, podílí se na transportu řady živin a pomáhá udržet stabilní teplotu organismu.  Tyto procesy by měly ideálně fungovat u celé široké populace a u těhotných žen obzvláště.

Během těhotenství dochází k obdobím, kdy může žena pociťovat větší žízeň a její potřeba tekutin je vyšší. Zároveň je ale omezena ve výběru tekutin a v kapacitě močového měchýře. Neustálé nutkání k chození na záchod může být pro řadu maminek značně limitující, přesto je třeba pitný režim poctivě dodržovat.

Minimální denní příjem tekutin by se měl pohybovat okolo 2,5-3 litrů. Může se to zdát být jako velké množství, ale nezapomeňte, že se do tohoto objemu započítávají i tekutiny z potravin. V rámci pouze pitného režimu se jedná asi o 1,5-2 litry tekutin. Nedostatečný příjem tekutin může mít za následek dehydrataci a zácpu. Pokud přijímáte vlákninu, tak je třeba obzvlášť dbát na dostatečný příjem tekutin, abyste si nezacpala střeva.

V těhotenství se doporučují pít vody, minerální vody, ovocné čaje a bylinné čaje pro těhotné, ředěné nedoslazované ovocné šťávy a mléko. Naopak byste se měly vyhnout pití alkoholu, nápojům s chininem, kofeinem a slazeným nápojům. Je to z toho důvodu, že škodlivé látky, které tyto nápoje obsahují, přecházejí přes placentu k plodu a mají na něj bezprostřední vliv. Příležitostná malá dávka alkoholu nebo kofeinu by neměla plodu uškodit. Nemělo by se ale jednat o pravidelnou záležitost.